Kwaliteit: de rode draad in ons bedrijfsproces

Tim Spanheim, Quality Assurance Manager & Responsible Person (GDP), vertelt in dit blog over hoe en waarom kwaliteit en veiligheid centraal staan in de werkzaamheden bij Spruyt hillen. “Er is geen afdeling die niet in aanraking komt met de afdeling Kwaliteit.”

Dat bij Spruyt hillen kwaliteit en veiligheid centraal staan wordt duidelijk als je kijkt naar de grootte van de afdeling. Er werken vijf personen op de afdeling Kwaliteit op een totaal van 53 werknemers. Stuk voor stuk hebben ze veel kennis en ervaring op het gebied van:

Blog Tim Spanheim

• Quality Control – het fysiek controleren en testen van de goederen die binnenkomen. We hebben een grote verscheidenheid aan producten waar kwaliteitscontroles op uitgevoerd worden. 
• Quality Systems – het up to date houden van ons kwaliteitshandboek waarin alle procedures en werkinstructies beschreven staan.
• Regulatory Affairs & Quality Assurance – het waarborgen van de regelgeving omtrent GDP, ISO, cosmetica en medische hulpmiddelen en het regelmatig toetsen van onze processen en systemen, zodat deze te allen tijde op deze regelgeving aansluiten.

“Eigenlijk is het gehele bedrijf dagelijks bezig met kwaliteit. Elke medewerker komt met de afdeling Kwaliteit en met mij als Responsible Person in aanraking. Ieder personeelslid van Spruyt hillen heeft daarnaast het certificaat voor Good Distribution Practices”, aldus Tim Spanheim.

Klanten verzekerd van de veiligheid en kwaliteit

“Mensen maken fouten, maar in ons werkveld is dat onacceptabel. We hebben ons te houden aan verschillende regelgevingen en richtlijnen, van simpele tot zeer complexe. De veiligheid van de patiënten of gebruikers staat immers voorop. Om onze kwaliteit te waarborgen en aan te tonen zijn we in het bezit van diverse certificeringen en predicaten: WINAp/NVZA predicaat “Betrouwbare toeleverancier”, ISO 9001 en GDP (Good Distribution Practices). Onze klanten moeten er op kunnen vertrouwen dat onze producten aan de richtlijnen voldoen. Daarbij moet dit voor hen makkelijk en snel te controleren zijn: een ziekenhuis of apotheek die zijn bestelling ontvangt kan in één oogopslag verifiëren of het product is gecheckt en dus veilig is.”

De workflow: alles begint en eindigt bij kwaliteit

“Als Responsible Person ben ik eindverantwoordelijk en aansprakelijk voor de kwaliteit van onze producten en processen. De controle begint al voor we gaan inkopen. De producten worden gereviewed om te kijken of deze voldoen aan de Europese en lokale regelgevingen en of het veilig is voor de gebruiker/patiënt. Bij ontvangst checken wij of het artikel inderdaad voldoet aan de specificaties die we vooraf hebben afgesproken. Ook wanneer we zelf een product produceren doorlopen we een uitgebreid proces die gericht is op kwaliteit en veiligheid. Bij een eventuele recall van producten kunnen wij deze lokaliseren aan de hand van de gebruikte chargenummers en eventuele serienummers. 
Verder controleren we dagelijks de processen en veiligheid in ons magazijn, waar onze producten verpakt, verstuurd en opgeslagen worden. Daarnaast voeren ook de inspectie en ISO auditors geregeld audits uit op de inrichting van onze processen. Maar ook onze communicatie-uitingen moeten correct en conform wet en regelgeving gepubliceerd worden.

Wel degelijk snel en flexibel

“Dat de kwaliteit en veiligheid te allen tijde gewaarborgd moet blijven, wil natuurlijk niet zeggen dat dit ten koste gaat van onze flexibiliteit. Sterker nog, hier ligt juist de kracht van Spruyt hillen: flexibel en snel inspelen op de behoefte van onze klanten. Zo hebben wij in de coronatijd veel baat gehad bij onze vertrouwde en gekeurde leveranciers, waarmee wij snel konden schakelen om onze klanten te voorzien van balie preventieschermen, handreinigingsspray, mondkapjes en handschoenen.

Alles begint en eindigt bij kwaliteit. Zoals ik al eerder heb gezegd hebben alle afdelingen binnen Spruyt hillen hiermee te maken. De afdeling Kwaliteit is er natuurlijk om onze hoge standaard te waarborgen door middel van controles en procedures, maar zeker ook door collega’s te helpen en met hen mee te denken. Zo zijn klanten altijd verzekerd van kwaliteit en veiligheid zonder in te hoeven leveren op snelheid of service.”

Webpagina’s (27) Documenten (7)
There are no results